بررسی حروف مقطعه از دیدگاه مستشرقان
Authors
abstract
چکیده حروف مقطعه، در ابتدای بعضی سورههای قرآن به صورت حروف گسستهای آمده که کلمه خاصی را تشکیل نداده و ظاهرا معنایی ندارند. به همین دلیل مفسران و اسلام شناسان نظرات و گمانه زنیهایی را در مورد معنا و مدلول آن داشتهاند که بعضا سست و غیر منطقی است. از آنجایی که بعضی مستشرقان کوشیدهاند منبع قرآن را غیر وحیانی و ساخته بشر معرفی نمایند، نظراتی را مطرح کردهاند که باعث شبهه افکنیهایی پیرامون وحیانیت قرآن کریم شده است که این نوشتار با هدف بررسی این نظرات به روش کتابخانهای و با مراجعه به متون معتبر تفسیری و علوم قرآنی توصیف کوتاهی از دیدگاههای قرآن شناسان غربی از جمله بلاشر، نولدکه، بوهل، وات، بوث، موریس و... ارائه داده است. در مجموع میتوان گفت گروهی معتقدند حروف مقطعه به نوعی با حروف ابجد مرتبط است و بعضی دیگر این حروف را اشاراتی رمزگونه به محتوای سوره و عدهای آن را اشاره به نام صحابه میدانند. البته برخی معتقدند که این حروف جزء آیات متشابه قرآن است که تأویل آن را کسی جز خدا و راسخان در علم نمیداند و بر این اعتقادند که نمیتوان معنایی روشن و قطعی از این حروف ارائه کرد و آنها همچنان اسرار آمیزند، که هرکدام از این نظرات به گونهای تفسیر به رأی، اجتهاد، حدس و گمان و یا دارای سند ضعیفی است.
similar resources
رهیافتى به حروف مقطعه
گزارش برخى از اثرات و معانى و مفاهیمى است که از مطالعه این حروف به دست آمده است. نویسنده در این راستا چهار محور را برشمرده است: 1. معنى جویى، 2. ایجاد فروتنى و آمادگى روحى براى دریافتن مفاهیم بعدى، 3. اعلام وجود حقایقى که انتقالپذیر در یک نظم کلامى نیستند و 4. نشان دادن حوزه معنایى و روانشناختى کلماتى که وحى قصد پوشیدن آنها را بر پیکر خود داشته است.
full textبررسی معنای حروف مقطعه از دیدگاه آیت الله معرفت و نقد آن از منظر آیت الله جوادی آملی
حروف مقطعه در دیدگاه مفسران قرآن کریم از گذشته تا کنون ، تحلیل های متفاوتی داشته است. آیت الله معرفت این دیدگاه ها را طبق دو مبنا دسته بندی کرده اند. عده ای حروف مقطعه را از متشابهات مجهول و علم مستوری می دانند که جز خدا برآن واقف نیست و دسته ای دیگر آن را رموزی بین خداوند و پیامبرش می دانند و آن چه از معانی برای این حروف گفته شده نوعی رمزگشایی است. آیت الله جوادی آملی به صورت دیگری دیدگاه مفسر...
full textرهیافتی به حروف مقطعه
گزارش برخی از اثرات و معانی و مفاهیمی است که از مطالعه این حروف به دست آمده است. نویسنده در این راستا چهار محور را برشمرده است: 1. معنی جویی، 2. ایجاد فروتنی و آمادگی روحی برای دریافتن مفاهیم بعدی، 3. اعلام وجود حقایقی که انتقال پذیر در یک نظم کلامی نیستند و 4. نشان دادن حوزه معنایی و روان شناختی کلماتی که وحی قصد پوشیدن آنها را بر پیکر خود داشته است.
full textگونه شناسی تفاسیر عرفانی در موضوع حروف مقطعه قرآن
موضوع این مقاله طبقهبندی نظرات مندرج در تفاسیر عرفانی درباره ماهیت حروف مقطعه و انواع معنایابی از این حروف است. در این مقاله آرای ده مفسر عارف و صوفی [سهل تستری، سلمی، قشیری، میبدی، روزبهان بقلی، عبدالرزاق کاشانی، ملاصدرا، اسماعیل حقی، صفیعلیشاه، و گنابادی] از قرون مختلف، درباره حروف مقطعه قرآن بررسی و یافتهها در دو سطح طبقهبندی شده است. در سطح نخست انواع یافتههای آنان درباره ماهیت حروف م...
full textMy Resources
Save resource for easier access later
Journal title:
فصلنامه علوم قرآن و حدیث حسناجلد ۸، شماره ۲۹، صفحات ۰-۰
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023